Translate

четвртак, 10. јануар 2013.

AMSTERDAM


Stondirano telo Amsterdama, Golfska struja je obukla u raskošnu zelenu haljinu od morske pene mamurnog Severnog mora, ukrašenu čipkastim volanima bezobrazno purpurne boje, ukradenim od stidljivog Sunca što se u svojoj poslednjoj inkarnaciji rađalo na uglu ulica Nieuwedijk - Kalverstraat .
Ranije, te noći on joj je rekao :"I Ja Volim Tebe " (onim delom svog mozga koji voli da se prepusti zaljubljenosti bez zadrške i zavoli iskrenom ljubavlju, neukaljanom u kaljuzi proteklih vekova, kroz koje se planeta u očaju batrgala .
Drugi deo njegovog mozga, onaj koji je bio zadužen da sa matematičkom preciznošću skenira, skicira i secira ljudske duše, porive i pobude, automatski je instiktom prekaljenog veterana pritisnuo dugme opšte uzbune, stavivši u pogon sofisticirani sistem samoodbrane .
To prolećno jutro u Amsterdamu slučajnim prolaznicima je izgledalo sasvim obično i jednolično, ali njena čula koja su nuklearnim udarom izmeštena na drugu frekfenciju, sada su sa lakoćom i bez nepotrebnog filtriranja registrovala rezonance nečujnih zvukova, nevidljivih boja i bezbojnih mirisa .
Koračala je dva santimetra iznad sivog pločnika, dozvolivši mu da u vakumu međuprostora promeni svoju boju u metalik plavu.
Današnji dan je mirisao na jabuke sa pijačnih tezgi, lukovice lala iz Flower marketa i kapućino sa puno čvrste pene od punomasnog mleka i čokolade u prahu odozgo .
U današnjem danu je sve bilo stvarno i moguće. Kao i rečenica :" I Ja Volim Tebe "
Udahnula je vazduh punim plućima. Protegla je svoje telo samozadovoljno, vrhovima prstiju dodirnuvši nebesko plavetnilo. Zatim je nežno, tri puta kucnula u drvo lipe da probudi Drvenog Duha koji ispunjava želje.
Danas nije imala nijednu želju, samo je htela da podeli radost sa njim .
Pružila je svoj korak niz Zlatnu traku, vrteći u ruci kišobran bezobrazno purpurne boje, prkoseći vulkanskim oblacima i meteorskoj kiši ...
Pevušila je pesmu "Amsterdam" promuklim, nazalnim glasom, dok su kamenčići sa neba pravili "žabice" u Prinčevom kanalu...posle milijardu svetlosnih godina uz vatromet i prasak su stigli na svoj cilj, a onda su lagano potonuli u meki plodni mulj na dnu, o kome su eonima maštali putujući kroz ledeno prostransvo Vaseljene.

Ana San Snova Milinović

Нема коментара:

Постави коментар